Tekstgrootte
De kern van Passend Onderwijs (vreedzame school, adaptief onderwijs, kindplan, excellentie) is het uitbreiden van de kansen op de beste ontwikkeling voor ieder kind. Het gaat om het leveren van maatwerk in het onderwijs voor zowel kinderen die extra ondersteuning nodig hebben als ook voor de kinderen die zonder extra ondersteuning onderwijs volgen. Om maatwerk te leveren is een passend onderwijsaanbod nodig, vandaar de naam.
UITGANGSPUNTEN PASSEND ONDERWIJS
Het kind moet centraal staan. Dat betekent dat het aanbod moet worden afgestemd op de behoeften van elk kind afzonderlijk.
Passend Onderwijs houdt in dat een kind, door middel van overleg tussen schoolbestuur en ouders, op een school wordt geplaatst waar de mogelijkheden van het kind het meest tot zijn recht kunnen komen. Dat kan zowel binnen het regulier of het speciaal onderwijs zijn, maar tussenvormen zijn ook mogelijk.
Leerkrachten moeten voldoende bekwaam zijn om Passend Onderwijs in de klas te realiseren. Elk jaar weer verdiept het team zich in het verbeteren van de ondersteuningsaanpak bij kinderen.
Het ondersteuningsaanbod van de school en de jeugdondersteuning (SMW-ondersteuning) voor kinderen die ondersteuning nodig hebben moeten goed op elkaar afgestemd zijn.
Het proces van indicatiestelling moet minder bureaucratisch en moet meer handelingsgericht zijn. Dat wil zeggen dat het antwoord moet geven op de volgende vraag: wat willen we met deze leerling bereiken in het onderwijs en wat is daarvoor nodig?